Min far:

Min far Søren Hougaard Sørensen er født den 24/11 1894 i Hornslet sogn.
Hans far var husmand Niels Udsen Sørensen og født den 11. december 1868 i Pederstrup Nødager sogn ved Todbjerg.
Todbjerg ligger tæt ved Studstrup, Skæring strand og Skødstrup - tæt ved Århus.
Han er døbt i Nødager kirke den 30.maj 1869 og konfirmeret samme sted søndag efter påske 1883.
Han var søn af husmand Søren Kristensen, Pederstrup mark.
Fars mor, Maren Kirstine Sørensen er født den 16. november 1844 og døbt i Todbjerg kirke den 24. marts 1845. Hun er datter af husmand Søren Sørensen "Hougaard" og hustru Maren Kirstine Rasmusdatter.

Navnet Hougaard er angivet i arkiverne under apostrof således, at det nok er et tilnavn. Hun giver een af sine drenge navnet Hougaard, det er min far.

Min far blev konfirmeret i 1909.
Han fik ved kgl. bevilling 30.januar 1937 tilladelse til at slette Sørensen. Jeg har set dokumentet fra ministeriet, men ved ikke hvor det befinder sig.

Min far var ud af en søskendeflok på 16. Kun 13 overlevede men kun min far fik navnet Hougaard. Hvorfor ved jeg ikke men de andre søskende blev døbt Udsen.
Jeg har besøgt min fars broder Peter Udsen i Brabrand i 1963 mens jeg var soldat i Århus.

Hans søster Gerda, gift med Jens Jensen har jeg besøgt i Laurbjerg. Hun var den ældste af søskendeflokken, og også den, der levede længst - hun døde omkring 2003/04 hun blev godt 90 år.. Finn og jeg har mange gode ferieminder fra Gerda og Jens. De havde en gård, og vi var tit på ferie. Jeg kan huske, at Finn og jeg red på heste over markerne.
Jeg besøgte dem også, da boede jeg i Hadsten. Min datter Birthes sandkasse var et traktordæk deres gård.

En anden søster Dora har jeg besøgt i Hadbjerg og hendes mand Charles Velling, En broder Peter Udsen Sørensen var brødkusk og boede i Brabrand ved Århus. Jeg besøgte ham en gang, medens jeg var soldat i Århus. Men ellers kender jeg ikke andre.
Min far og hans søskende var uvenner i mange år p.g.a. politik. Min far var socialdemokrat og de andre var venstrefolk. De boede jo på landet og langt de fleste var selvstændige landmænd.

Jeg kender heller ikke mine bedsteforældre, jeg kan ikke huske at have set dem. Min farmor hed Maren Udsen Sørensen.

Min fars første kone hed Helga. Hun døde 1. februar 1937 - 39 år gammel af nyrebækkenbetændelse og blev begravet på Trinitatis Kirkegaard i Fredericia, samme sted som min fader. Gravstedet blev slettet efter udløbet af min fars grav.
Helga havde 3 søstre og 2 brødre. Nikolaj havde 2 sønner, hvor jeg har kendt Jens Jacob (kaldet Jejse). Han hans kone havde en fiskeforretning på Nørrebrogade i Fredericia, hvor jeg var bud mens jeg van en stor dreng.
Se mere om fars familie på næste side.

Far var ansat ved Fredericia kommune som tjenestemand (se brev fra kommune- og stadsingeniøren i forbindelse med fars sygdom). Han var en pligtopfyldende mand.
Selv da han til sidst var meget syg, så cyklede han på arbejde. Jeg kan huske, at han en dag kom hjem til middag og det var sidste gang han var på arbejde. Far havde kræft i maven og døde på Fredericia sygehus efter mange smerter den 18. april 1953 (Birthes fødselsdag født i l979).

Far kom altid hjem og spiste middagsmad – 3 retter. Vi fik som regel fisk, stegt flæsk, grød og vælling (sødgrød).
Søndag fik vi flæskesteg.

Far havde som nævnt 5 børn fra sit første ægteskab:
  • Wilmar, gift med Elena (kaldet Lene). De fik 3 sønner: Kurt, Svend og Leif.
  • Eigil, gift med Anna, der inden ægteskabet havde sønnen Bent. Sammen fik de en datter Alice. Bent døde i 2004
  • Bent, født den 3/4 1923 gift med Jane. De fik tvillinger, hvoraf den ene døde tidligt. Bent har sclerose og bor i Fredericia
    - de blev skilt på et tidligt tidspunkt, og Bent giftede sig senere med Anna fra Hedehusene. Bent døde i 1977.
  • Asta, gift med Svend Schlicher, bosiddende i København. De fik 3 døtre: Helga, Lillian og Else.
  • Gerda, gift med Knud. De blev skilt i tresserne, hvorefter Gerda flyttede sammen med kunstneren Jan Hube i Herskind
    - de fik 22 dejlige år sammen inden Jan døde af sclerose. Gerda købte et hus på Samsø tæt ved Sælvig havn med strandret
Både Bent og Eigil døde efter de var fyldt 50 år.

Sammen med mor fik far 2 sønner: Helge og Finn.
Min fars første kone, Helga, døde af kræft den 1. februar 1937 og blev begravet på Trinitatis kirkegård.

Indtil far og mor blev gift, boede familien på Herthavej nr. 28 i "Villa Bent". Huset er der endnu, det er malet af Wilmar,
et maleri der hænger hos mange af os søskende. Jeg fik et eksemplar da Wilmar døde. Huset er der endnu, dog med en tilbygning.
Mor var på rekreation på Trelde Sande, og jeg tror det er i den forbindelse de mødtes.

Far og mor blev gift i kirken i Sønderborg, kirken på Als siden lige over Christian den IX bro, den 28. maj 1939.
Asta og Gerda var brudepiger. Men mor syede selv brudekjolen.
De flyttede til Fredericia, Prinsessegade nr. 62, stuen th. måske midlertidig. Denne adresse bliver aktuel igen nogle år senere.
Asta blev konfirmeret medens de boede der.
Derefter købte de huset Dalegade nr. 4. Jeg er født der, og vi boede der, da krigen brød ud. Mor har fortalt mig, at jeg blev født for tidligt
Mor og far havde kig et andet hus, men den handel blev ikke til noget. Da de havde sagt lejemålet op, flyttede de til en midlertidig adresse og senere til den sydlige del af Dalegade, overfor Gasværket. Så kan jeg begynde at huske lidt fra min barndom.

På det tidspunkt flyttede Gerda som 14 årig til København og boede hos Asta, der var flyttet forinden. Asta mødte Svend Schlicher.
Men mor var ked af at bo så langt fra byen, så de solgte huset og flyttede ind i Dalegade 4, hvor jeg blev født. Jeg ved ikke hvor længe vi boede der, men vi flyttede noget rundt. Dalegade 4 ejes i dag af Søren og Henriette Madsen, der købte huset i 1993. De har renoveret ejendommen. Jeg kan huske vi boede i Bjergegade tæt ved gasværket – hvor der er i dag torv på stedet. Måske boede vi også i en anden lejlighed, inden vi flyttede til Prinsessegade 62, lige over for Kino og ”Ryesborg” Det var tæt på Frelsens Hær.

Jeg husker desværre ikke ret meget om min far. Han døde da jeg var 13 år – og Finn var 8 år gammel.
Da min far døde da jeg var en stor dreng og da jeg heller ikke havde sløjd i skolen, så sidder hænderne ikke rigtigt på mig. Jeg har aldrig lært det.

Design og programmering af SimpelService.dk